Ιστορία του ψωμιού
Το ψωμί σαν αρχετυπική τροφή αποτελεί κοινή συνήθεια των ανθρώπων μέσα στους αιώνες σ’όλη τη γη. Ανάλογα με τα προϊόντα κάθε τόπου, την κοινωνική ζωή, τις θρησκευτικές αντιλήψεις, τις ανάγκες των ανθρώπων, αναπτύχθηκε ένας πολιτισμός αρχέγονος, ο πολιτισμός του ψωμιού.
Βασική καθημερινή τροφή, βασική για τη θρεπτική της αξία κινητοποίησε την ευρηματικότητα των ανθρώπων.
Έτσι δημιουργήθηκαν ψωμιά από σιτάρι,κριθάρι,σίκαλη και άλλα δημητριακά.
Δημιουργήθηκαν ψωμιά περίπλοκα αρωματισμένα με βότανα και μπαχαρικά, με σπόρους ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες κάθε κοινωνίας, άλλα και απλά ψωμιά με απλά υλικά εξίσου νόστιμα. Επίσης ψωμιά σε διάφορα σχήματα, μικρά ή μεγαλύτερα, σε σχήμα κουλούρας κ.α.
Ως προς τον τρόπο ψησίματος οι πιο συνηθισμένες μορφές ήταν :
- κλιβανίτης άρτος που ψήνεται στον κλίβανο,
- εσχαρίτης άρτος που ψήνεται στη σχάρα,
- πλατύς που τον τοποθετούσαν σε ειδικό δοχείο,
- αποπυρίας ο ψημένος στα κάρβουνα,
- αλειφαλίτης κατά τη διάρκεια του ψησίματος τον άλειφαν με λάδι,
- διπυρίτης άρτος , έτσι ονομάζουν οι Μινωίτες το ψωμί που έψηναν δυο φορές με αυτό τον τρόπο διατηρούσαν το ψωμί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυτό το ψωμί, κομμένο κατάλληλα είναι το παξιμάδι.